måndag 13 juni 2011

Vänskapens bröd - eller bröd med lingon och russin


4 dl vatten (37 grader)
1 dl rågkross
1 dl vetekross
3 tsk salt
3 tsk kummin (kan uteslutas)
2 dl lingonsylt
2 dl russin
1 dl linfrön
1 dl vete- eller kruskakli
____________________________

5 dl kokande vatten
2 pkt torrjäst
1,8 - 2 liter vetemjöl (gärna lantvete)

Blanda alla ingredienserna ovanför strecket i en stor bunke. Låt stå över natten eller minst 6 timmar.

Slå det kokande vattnet över blandningen och låt det sedan svalna till lagom temperatur, ca 40 grader. Blanda torrjäst med mjölet och arbeta in så mycket mjöl att degen släpper bunken.

Häll upp degen på mjölat bakbord och forma 4 runda eller ovala limpor som läggs på en plåt. Låt jäsa ca 30 minuter. Grädda bröden ca 15 minuter, 225 - 250 grader, eller tills de fått en brun skorpa. Låt svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg