Godis kan ju vara trevligt att göra även om det inte är jul. Leilas smörkola är en riktigt favorit!
ca 50 stycken
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
Apelsinkola:
rivet skal av 2 apelsiner
rivet skal av 1 citron
Chokladkola:
2 msk kakao
Limekola:
rivet skal av 2 lime
Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull.
Rör ner vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker och låt koka ca 15-30 minuter. Rör om då och då.
Gör ett kulprov för att veta när smeten är färdig. Rör ner valfri smaksättning eller låt kolan vara naturell. Häll upp kolan på en oljad plåt och låt svalna.
Klipp i bitar och slå in kolan i smörpapper, förvara kallt.
fredag 17 juni 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Populära inlägg
-
Pajskal: 100 g smör 200 g digestive 2 msk strösocker Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret och mixa kexen vä...
-
ca 5 dl ca 5 hg äpple, t ex Aroma 1,5 dl ljus sirap 2 dl vatten 2 msk pressad citron (från flaska går också bra) 2 hg syltsocker ...
-
Om man förkokar kambenen blir de köttet mycket mört! Kan rekommenderas även om det tar lite tid. 4-5 portioner 2 kg kamben 6 lagerblad ...
-
Makrill är så gott! Speciellt med sötsur sås och färskpotatis till. makrill salt ströbröd Sås: 1 msk smör 2 - 4 msk hackad dill 1 ...
-
Kladdkaka/botten: 125 g smör 1 dl grädde 1 citron - rivet skal och 2 tsk saft 2,5 dl vetemjöl 2 dl strösocker 1 tsk vaniljsocker Sätt ugnen...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar