söndag 9 oktober 2011

Choklad- och passionsfruktsmoussetårta


15-20 bitar

Botten:
150 g smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt
2 ägg
2 dl vetemjöl

Spänn fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, kakao, vaniljsocker och salt. Rör till en slät smet. Tillsätt slutligen ägg och allra sist mjöl. Rör till en slät smet. Baka i 175 grader, 15-20 minuter. Låt kallna.

Mörk chokladmousse:
2 hg mörk choklad
2 gelatinblad
2 ägg
3 dl vispgrädde

Smält den mörka chokladen i ett vattenbad. Blötlägg gelatinet i en skål med kallt vatten. Ta upp gelatinbladen, krama ur vattnet och rör ner dem i den varma chokladen så att de smälter helt. Rör ner äggen, ett i taget. Låt chokladblandningen svalna till rumstemperatur. Vispa grädden, rör ut chokladen i en del av grädden och vänd ner resten av grädden med stora luftiga tag. Häll smeten över den kalla chokladbottnen. Ställ kallt. Klä ev. insidan av formen med folie, overheadplast eller bakplåtspapper.

Mjölkchokladmousse:
2 hg mjölkchoklad
2 ägg
3 gelatinblad
2 dl vispgrädde

Blötlägg gelatinbladen i fem minuter. Smält mjölkchokladen i ett vattenbad. Rör ner äggen, ett i taget. Smält gelatinbladen i micron några sekunder, rör ner gelatinet i chokladen. Låt svalna till rumstemperatur. Vispa grädden. Blanda grädden med chokladkrämen. Häll moussen på tårtan och ställ kallt igen.

Passionsfruktmousse:
1 äggula
1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
125 g mascarpone
2 msk koncentrerad exotisk juice
3 gelatinblad
2 dl vispgrädde

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter. Vispa gula, socker och vaniljsocker. Vispa ner mascarpone i äggsmeten. Värm juicen på svag värme i en kastrull. Ta upp och krama ut gelatinbladen, smält ner ett i taget i juicen. Vispa ner juicen i äggsmeten. Vispa grädden och vänd ner den i äggsmeten. Bred ut moussen över mjölkchokladmoussen. Kyl igen.

Gelétäcke:
3 passionsfrukter
2 dl utspädd tropisk juice (späd starkt, ungefär 1 del jucie, 3 delar vatten)
3 gelatinblad

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter. Värm juicen i en kastrull. Ta upp och krama ur gelatinbladen, smält ner dem i juicen. Gröp ur passionsfrukterna i en skål och häll juicen över fruktköttet, rör om. Låt gelén svalna något innan den skedas över moussen. Gelén kan hällas över moussen när den stått ca 30 minuter i kylen.

Låt hela tårtan stelna i kyl minst 4 timmar före servering. Det går också bra att göra den ett par dagar i förväg. Garnera med t ex passionsfrukt, hallon och citronmelisse.

1 kommentar:

  1. denna tårta ser gudomlig god ut och riktig fin blev den.
    ville passa på och tipsa dig om att jag har 2 tävlingar där man kan vinna fina priser,du är väl med
    Simone

    SvaraRadera

Populära inlägg