onsdag 12 oktober 2011

Vit choklad- och hasselnötsmousse med björnbärssorbet och myltade björbär

Detta recept fanns i GP:s två dagar för någon vecka sedan och jag tyckte att det såg fantastiskt gott ut - vilket det också var! Även om uppläggningen inte blev något vidare när jag gjorde det.....Proportionerna mellan mousse och sorbet var dock lite konstiga. Det blev mycket mousse och väldigt lite sorbet. Så nästa gång jag gör detta kommer jag att dubblera satsen sorbet. Jag bedömer att moussen räcker till 4-6 personer, sorbeten till 2.

Hur som helst; följande mängder stod i tidningens recept:

Mousse:
2,5 dl + 2,5 dl vispgrädde
175 g hackad vit choklad
1 gelatinblad
ca 100 g hasselnötscrème (jag använde sådan nötkräm som finns i små 18 g-paket bland godiset i affären)


Värm 2,5 dl grädde på svag värme i en kastrull, den får inte koka. Tillsätt den vita chokladen och låt den smälta ner. Mixa grädden slät med en stavmixer. Blötlägg ett gelatinblad i 5 minuter i kallt vatten. Ta upp och krama ur. Smält försiktigt ner det till en slät konsistens i kastrull på svag värme. Häll gelatinet i chokladblandningen och mixa. Tillsätt 2,5 dl kall grädde. Mixa allt och ställ sen kallt över natten.

Ta ut moussen ur kylen och vispa till en mousse med elvisp. Tillsätt önskad mängd hasselnötscrème och rör försiktigt så att moussen blir ripplad. Hasselnötskrämen ska inte helt röras in i moussen. 


Björnbärssorbet:
1 dl socker
1/2 dl vatten
300 g björnbär
1/2 pressad citron
1 gelatinblad

Koka socker med vatten till en sockerlag utan att röra i den. Mixa björnbär och sila bort kärnor. Blanda björnbärspurén i sockerlagen och sila ner saften från 1/2 citron. Värm upp allt lite till om sockerlagen stelnar när björnbärspurén hälls i kastrullen. Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten i 5 minuter, ta upp och krama ur vätskan. Smält i en kastrull och häll sedan ner i sorbetsmeten. Rör runt ordentligt. Kör blandningen i glassmaskin till fast konsistens eller ställ den i frysen. Ta ut och rör några gånger under frystiden om du ställer den i frysen.

Myltade björnbär:
2 dl björnbär
1-2 msk socker
1 tsk pressad citronsaft

Bland björnbär med socker och lite citronsaft. Låt stå en stund och rör tills sockret har smält.


Rostad choklad:
100 g vit choklad

Hacka vit choklad och lägg på bakplåtspapper på plåt och låt stå i ugnen i 150 grader tills den har fått lite gyllenfin färg.

Rostade hasselnötter:
50 g hasselnötter

Hasselnötterna görs på samma sätt som chokladen, men de kan rostas direkt på plåten. Torrosta i ugn, 150 grader, gnid dem sedan i en handduk för att bli av med en del av skalet. Hacka dem grovt.

Skeda upp moussen på tallrikar, strössla över lite vit choklad och hasselnötter. Lägg en liten hög av rostad vit choklad på ett ställe på tallriken och lägg sedan på sorbeten på den, så smälter den inte lika fort som om man lägger den direkt på tallriken. Garnera med de myltade björnbären.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg