fredag 28 oktober 2011

Rotfruktssoppa med riven ost


1 gul lök
1 vitlöksklyfta
6 potatisar (6 hg)
1 palsternacka
2 morötter (2,5 hg)
ca 1 liter vatten + 2 grönsaksbuljongtärningar
2,5 msk pressad citron
2 tsk salt
1 krm peppar
ev. 1 dl grädde

4 brödskivor
ev. fyra kvistar timjan
ca 2 dl riven ost

Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och skär potatis, palsternacka och morot i små bitar.

Stek lök och vitlök glansiga i 1 msk smör. Tillsätt rotfrukterna och låt fräsa i 3 minuter. Tillsätt vatten och buljongtärningar och koka i ca 15 minuter (tills grönsakerna är helt mjuka).

Träna brödet och rosta i stekpanna. Repa timjanen.

Mixa soppan slät med en stavmixer. Pressa i citronsaft. Krydda med 2 tsk salt och 1 krm peppar. Späd ev. med lite vatten eller grädde om soppan känns för tjock.

Lägg osten i bottnen på fyra tallrikar. Häll på den heta soppan och strö över brödkrutonger och timjan. Servera direkt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg