söndag 23 oktober 2011

Surdegsbröd med vete- och rågsurdeg



8 stora eller 16 små frallor


dag 1 kvällen:
75 g vetesurdeg
75 g rågsurdeg
3 dl vatten
2 hg vetemjöl special

Rör ihop allt och låt stå i rumstemperatur över natten.

dag 2 morgon:
degblandningen ifrån dagen innan
5 g jäst
2 msk honung
2 dl vatten
150 g rågsikt
4 hg vetemjöl special
1 msk salt

Häll allt utom saltet i en assistent. Arbeta degen ca 8 minuter. Tillsätt saltet och arbeta degen ca 3 minuter till. Lägg degen i en inoljad bunke (helst med lock). Låt jäsa ca 6 timmar. Ta upp degen på bakbord dela degen i 8 bitar, forma till lite avlånga frallor. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa ytterligare 2 timmar.

Sätt ugnen på 250 grader och låt den bli riktigt varm. Sänk värmen till 225 grader när du sätter in plåten i ugnen. Kasta samtidigt in ett par isbitar i ugnen. Baka i 15-20 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg