lördag 29 oktober 2011

Havreflarntårta med mascarponekräm och persikor

Detta måste nog vara en av de enklaste tårtorna som finns att göra! Den ska helst göras dagen innan servering.



1 hg smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 krm bakpulver
2 msk socker
2 msk ljus sirap
2 msk mjölk

Fyllning och topping:
1 burk konserverade persikor, ca 500 g avrunnen vikt
250 g mascarpone
1,5 dl vispgrädde
2 msk potatismjöl
1 dl socker
1 msk smör

Rita två rundlar, ca 24 cm i diameter, på bakplåtspapper. Smält smöret i en kastrull och rör ner resten av ingredienserna till bottnarna. Blanda till smet och bred ut smeten så jämnt som möjligt i de uppritade rundlarna.

Grädda en plåt i taget i 175 grader i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna helt.

Låt persikorna rinna av och mosa sedan två av halvorna grovt till fyllningen. Rör ner persikomoset i mascarponen och vispa grädden luftig. Vänd ner grädden i mascarponeblandningen och bred ut fyllningen på den ena havrebottnen. Lägg den andra bottnen ovanpå. Så här långt kan man förbereda dagen innan.

Skiva resten av persikohalvorna och pudra dem med potatismjölet. Mät upp sockret i en vid, tjockbottnad kastrull och låt det bli lite gyllenbrunt på hög värme. Tillsätt smöret och låt det fräsa lite. Sänk värmen ordentligt, tillsätt persikoskivorna lite i taget och låt dem puttra i karamellen. Sockret klumpar sig lätt, men det är bara att låta det sakta smälta igen på låg värme.

Toppa havretårtan med de karamelliserade persikoskivorna och servera direkt.

Nästa gång jag gör denna tårta ska jag testa att blanda i lite hallon i mascarponesmeten (+ lite vaniljsocker om hallonen är sura). Tror att det hade blivit gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg