onsdag 12 oktober 2011

Äpple- eller päronkaka med mandel


ca 5 äpplen eller päron

1 ägg
1 hg socker
1 msk mjöl
1 hg smör
1 hg sötmandel
2 bittermandlar

Skala äpplen eller päron. Halvera och gröp ur kärnhuset. Lägg frukthalvorna i en kastrull med ca 1,5 liter vatten och 2 dl socker. Låt koka upp och koka i 2-3 minuter.

Skålla mandeln (sötmandel och bittermandel). Ta bort skalet. Mal mandeln fint.

Smält smöret.

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ner mjöl, smör och mandel. Rör till en slät smet.

Lägg frukthalvorna i botten av en smord pajform. Skeda över mandelsmeten. Baka i 175-200 grader, ca 30 minuter.

Servera kakan ljummen med vaniljsås, grädde eller glass till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg