tisdag 15 mars 2011

Havregrynslimpa

4 stycken

4 dl havregryn
1 dl fibrex
1 liter vatten
50 g jäst
1 dl flytande margarin
2 tsk salt
1 dl brödsirap (vanlig ljus sirap går också bra)
18 dl vetemjöl special

1. Lägg havregryn och fibrex i en skål. Koka upp vattnet och häll det i skålen. Låt stå tills temperaturen sjunkit till 37 grader.

2. Smula ner jästen i havreblandningen och rör tills den löst sig. Tillsätt margarin, salt, sirap. Arbeta  in mjöl tills degen släpper skålens kanter. Låt jäsa under duk i 30 minuter.

3. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela degen i 4 lika stora bitar och forma till limpor. Lägg limporna på plåt med bakplåtspapper. Pensla sidorna med lite olja eller klipp en bit bakplåtspapper och sätt mellan varje limpa så fäster de inte i varandra. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.

4. Baka i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 35 minuter.

Detta recept kommer ifrån tidningen Matmagasinet nr 3/2011.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg