lördag 26 mars 2011

Bakad laxfilé med citronsås och ugnsrostade rotfrukter och potatis

4 portioner:
4 bitar laxfilé à 175 g
salt, peppar
8 marinerade soltorkade tomater
2 tsk färsk timjan
3/4 dl skållad mandel
1 msk smält smör

Citronsås:
2 dl matlagningsgrädde
2 dl mjölk
2 msk vetemjöl
1 citron, rivet skal
salt, peppar

Potatis- och rotfrukter:
4 potatisar
2 palsternackor
2 persiljerötter
1/2 kålrot
2 morötter
2 msk citronolivolja, alt. olivolja med rivet citronskal
1 tsk timjan
flingsalt

Ugn: 225 grader

Gör så här:
1. Lägg laxen i en smord ugnssäker form, salta och peppra.

2. Mixa soltorkade tomater, timjan och mandel till en kräm. Bred krämen över laxen. Pensla över smöret. Baka mitt i ugnen i 20-25 minuter.

3. Citronsås: Vispa samman grädde, mjölk och mjöl i en kastrull. Koka upp under omrörning och låt sjuda i 5 minuter. Tillsätt citronskal och smaka av med salt och peppar.

4. Skala potatis och rotfrukter och skär dem i bitar och klyftor. Lägg alltsammans i en ugnsfast form med bakplåtspapper i botten. Ringla över citronolivolja och rör om så att oljan fördelas jämnt. Strö över timjan. Baka rotfrukterna mitt i ugnen i ca 25 minuter, tills de är mjuka och fått färg. Strö över flingsalt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg