lördag 26 mars 2011

Levain - surdegslimpor gjorda på vetesurdeg

Detta recept kommer ifrån Martin Johansson bok "Surdegsbröd" - jag har dock gjort några små förenklingar.



Dag 1, kväll
100 g vetesurdegsgrund
200 g ljummet vatten
150 g vetemjöl special
50 g rågmjöl

Blanda allt i en rymlig bunke, täck med plast och låt stå i rumstemperatur över natten.

Dag 2, morgon
surdegsblandningen ifrån kvällen innan
450 g vatten
750 g vetemjöl special
20 g salt

Blanda allt utom saltet och kör i degblandare i ca 8 minuter, först 5 minuter sakta och sen 3 minuter lite snabbare. Tillsätt saltet och kör i 2 minuter till.

Smör en låda med lock med olja och lägg över degen i den. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 4-6 timmar. Vik ihop degen 3 gånger under tiden som den jäser. Första gången efter 1 timme, därefter med 30 minuters mellanrum.

Sätt ugnen på 275 grader i god tid.

När degen jäst färdigt: dela degen i två delar och forma dem försiktigt till två limpor - knåda inte!!!

Sätt in brödet i ugnen och ställ samtidigt in ett rostfritt mått med vatten i botten av ugnen - eller kasta in ett par isbitar. Sänk genast temperaturen till 250 grader. Sänk temperaturen till 200 grader efter 15 minuter.
Ta ut brödet efter totalt 30 - 35 minuter. Låt bröden svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg