4 portioner
1/4 pkt jäst
1 tsk salt
1 tsk honung
2,5 dl ljummet vatten
2,5 msk olivolja
5 dl vetemjöl
Fyllning:
1 rödlök
3 vitlöksklyftor
200 g lufttorkad skinka
2 dl tomatsås
1 dl finhackad basilika
125 g mozzarella
100 g grovriven parmesan
100 g färsk eller fryst spenat
salt och grovmalen svartpeppar
olivolja
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt honung, salt och lite av vattnet och rör om tills jästen löst sig i vätskan. Tillsätt resten av vattnet och olivoljan. Rör ner vetemjöl, lite i taget, och arbeta degen ordentligt, ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Lägg över en bakduk över bunken och låt jäsa i ca 45 minuter. Värm under tiden ugnen till 250 grader.
2. Stimla vitlök, rödlök och skinka. Riv mozzarella i mindre bitar. Knåda pizzadegen på lätt mjölat bakbord och dela den i fyra bitar. Kavla ut varje degbit till en rund, tunn degplatta och lägg över dem på två plåtar klädda med bakplåtspapper.
3. Lägg lite rödlök, vitlök, spenat och skinka i mitten av en pizza. Sprid inte ut fyllningen för mycket utan håll dig i mitten så att du lätt kan vika degen dubbelt sen. Fortsätt med parmesan, mozzarella, basilika och slutligen tomatsås. Krydda med salt och grovmalen svartpeppar. Tänk på att inte ta för mycket fyllning, då blir det svårt att få igen calzonen.
4. Vik mycket försiktigt degplattan över fyllningen så att pizzan får formen av en halvmåne. Nyp ihop kanterna noga, var försiktigt så att det inte går hål någonstans - då pyser luften ut när man gräddar pizzan och den kommer inte att resa sig, utan sjunka ihop.
5. Upprepa med resten av pizzorna. Pensla slutligen överdelen av varje pizza med lite olivolja och grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter eller tills calzonen rest sig fint och börjar få ordentligt med färg.
tisdag 15 mars 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Populära inlägg
-
Om man förkokar kambenen blir de köttet mycket mört! Kan rekommenderas även om det tar lite tid. 4-5 portioner 2 kg kamben 6 lagerblad ...
-
Pajskal: 100 g smör 200 g digestive 2 msk strösocker Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret och mixa kexen vä...
-
2-3 kycklingfiléer, ca 4 hg (eller en grillad kyckling) 1 stor eller 2 små lökar smör 1 tsk salt 1 tsk sambal oelek 2 dl crème frai...
-
Brukar köpa "snoddas" ibland när jag vill ha ett gott vitt bröd till fikat. Detta brödet blev precis som den snoddas som finns i &...
-
4 stycken 50 g jäst 1 liter vatten 1 msk salt 2 tsk socker 2 msk olja 2 dl havregryn 2 dl fint rågmjöl 7 hg vetemjöl special...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar