måndag 12 juni 2017

Grillad halloumi med tzatziki och naanbröd

   

4 portioner

4 hg halloumi
2 paprikor
1 rödlök

Marinad: 
2 tsk garam masala
1 dl naturell yoghurt
2 msk kokosflingor
1,5 tsk gurkmeja
1 tsk spiskummin
1-2 vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
1/2 chilipulver

Tzatziki: 
1/2 gurka
ca 2 dl turkisk yoghurt
salt

Naanbröd: 
50 g jäst
3 dl fingervarmt vatten
1 tsk salt
2 tsk socker
2 msk rapsolja
1 ägg
7-8 dl vetemjöl

Vitlökssmör:
75 g smör
1-2 hackade vitlöksklyftor
liter persilja

Ost och grönsaker
Skär halloumi i tärningar. Rör ihop alla ingredienser till marinaden och blanda med halloumi. Låt stå kallt i minst 2 timmar. 

Sätt ugnen på så hög värme som möjligt (ca 270°).Skär paprika och rödlök i mindre bitar. Lägg ut på en plåt tillsammans med halloumin eller trä upp på grillspett om du hellre vill grilla på en grill. Ställ högt upp i ugnen i ca 10 minuter. Sätt ugnen på grill de sista minuterna. Håll koll så att det inte blir bränt. 

Tzatziki
Halvera gurkan och skrapa bort det "vattniga" i mitten. Riv resten av gurkan grovt. Lägg ut på hushållspapper och låt lite av vätskan sugas upp. Salta. 

Blanda sen den rivna gurkan med yoghurt. Salta av lite till. Ställ kallt till servering. 

Vitlökssmör
Smält smör med hackad vitlök. Låt puttra en liten stund. Tillsätt persiljan.

Naanbröd
Smula ner jäst i en assistent. Häll över vatten och rör runt tills jästen löst upp sig. Tillsätt salt, socker, rapsolja och ägg. Tillsätt mjölet lite åt gången. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. 

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 8 bitar. Kavla ut till tunna kakor, knappt 1/2 cm tjocka. Grädda i grillpanna, ca 2 minuter på varje sida, eller i ugnen. Om du använder Lägg bröden på en tallrik med bakduk över så att de behåller värmen under tiden alla bakas klart. Pensla med vitlökssmör och servera direkt med den grillade osten, grönsaker och tzatziki. 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg