fredag 2 juni 2017

Kanellängd

2 stycken

2,5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl ljus sirap
1 ägg
1 tsk nymalen kardemumma
0,5 tsk salt
9-10 dl vetemjöl (570-600 g)
100 g rumsvarmt smör

Fyllning: 
75 g rumsvarmt smör
1,5 tsk kanel
1 tsk nymalen kardemumma
0,5 dl strösocker

Pensling: 
1 ägg
2 msk råsocker
1 tsk nymalen kardemumma

Värm mjölen till 35-37° i en kastrull. Smula ner jästen i en bunke.

Tillsätt mjölken och rör tills jästen löst upp sig.

Tillsätt sirap, ägg, kardemumma och salt. Häll i nästan allt mjöl och smöret i bitar och arbeta degen tills den släpper från kanterna. Låt jäsa i ca 1 timma.

Rör ihop allt till fyllningen.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i två delar.

Kavla ut varje del till en fyrkant ca 30x30 cm.

Bred på hälften av fyllningen och rulla ihop. Skär rullen mitt itu (på längden) och tvinna de två delarna omlott med fyllningen uppåt. Gör likadant med den andra delen av degen.

Lägg längderna på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 200°.

Vispa upp ägg. Blanda råsocker och kardemumma i en separat skål.

Pensla längderna med ägget och strö över kardemummasockret.

Grädda i nedre delan av ugnen i ca 20 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg