onsdag 7 juni 2017

Hallon- och passionsfruktsmoussetårta


Chokladbotten: 
2 ägg
3 dl strösocker
135 g smält smör
1,5 dl vetemjöl
4 msk kako
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt

Smöra och bröa en rund springform ca 22 cm i diameter. Sätt ugnen på 175° och rör ihop ägg och socker. Tillsätt smält smör. Blanda mjöl, kakao, vanilj och salt och sikta ner i smörblandningen. Häll i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter. Kakan ska vara lite kladdig, men inte lika kladdig som en kladdkaka.

Passionsfruktmousse: 
2 blad gelatin
25 g äggula
50 g florsocker
100 g passerad passionsfrukt (dryga ev. ut med lite färskpressad apelsinjuice)
260 g vispgrädde

Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Vispa grädden, hellre lite för lös än för hård. Vispa äggulorna och sockret lätt och luftigt samt blanda ner den rumstempererad purén. Smält gelatinet med lite av grädden och blanda ner i purén. Bland i grädden till en mousse. Fyll en liten form (12-15 cm) som är fodrad med plastfolie och frys in ett par timmar innan tårtan ska monteras.

Hallonmousse: 
4 blad gelatin
250 g passerade hallon (ca 400 g innan de passeras)
150 g florsocker
500 g vispgrädde

Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Vispa grädden, hellre lite för lös än lite för hård. Passera hallonen och väg igen så att det blir 250 g. Blanda den rumstempererad purén med florsocker tills det smält. Smält gelatinet med lite av grädden och blanda ner i purén. Vänd ner grädden och rör tills det är väl blandat.

Montering: 
Lägg chokladbotten i botten på en ren springform. Ha gärna ett smörpapper i botten så att det blir lättare att få loss tårtan när den ska serveras.

Fodra insidan av formen med en plastremsa (gjord av t ex en plastficka).

Ta loss den frusna passionsfruktmoussen ur sin form och lägg den mitt på chokladbotten. Lägg hallonmousse runt kanten först och slå formen i bordet så att eventuella luftbubblor försvinner så det rinner ner ordentligt längs kanten. Fyll på med resten av moussen. Stryk toppen slät.

Frys in. Plasta in tårtan väl så det inte kommer in luft och torkar ut den.

Vid servering:
Ta fram tårtan ur frysen i god tid så den hinner tina ordentligt. Det behövs ungefär ett dygn i kylen eller 3-4 timmar i rumstemperatur.

Lägg över tårtan på ett tårtfat medan den ännu är frusen. Annars är det svårt att flytta den. Ta bort plastremsan runt kanterna.

Dekorera med t ex färsk hallon, passionsfrukt, vispad grädde, strössel, riven choklad eller något annat fint.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg