Idag gjorde jag denna sås till ugnsbakad lax (lax med citronpeppar och salt på och sen rätt in i ugnen). Det blev jättegott.
Såsen ska räcka till 6 personer (vilket räckte gott och väl).
50 g smör
3 msk vetemjöl
4,5 dl vatten
2 fiskbuljongtärningar eller motsvarande mängd fiskfond
2,5 dl vispgrädde + 0,5 dl senare i receptet
2 äggulor
ca 2 msk pressad citronsaft
salt, vitpeppar + ev. 3 msk hackad dill
Smält smöret i en kastrull över svag värme. Vispa ner mjölet och tillsätt vattnet (lite i taget), fiskbuljong och 2,5 dl grädde. Rör om flitigt. Koka upp och sjud såsen i 3 minuter. HIT kan man förbereda.
Vispa ihop äggulorna med 0,5 dl grädde och häll ner det i den varma såsen. Sjud såsen på mycket svag värme under flitig omrörning. Den får inte koka. Smaka av med citron, salt, vitpeppar och ev. dill. Servera såsen direkt till t ex kokt eller ugnsbakad lax.
fredag 22 juli 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Populära inlägg
-
Om man förkokar kambenen blir de köttet mycket mört! Kan rekommenderas även om det tar lite tid. 4-5 portioner 2 kg kamben 6 lagerblad ...
-
Pajskal: 100 g smör 200 g digestive 2 msk strösocker Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret och mixa kexen vä...
-
Ett riktigt 80-tals recept är detta. Det är ganska så fett men väldigt gott. Idag kanske man inte använder konserver på samma sätt som för 3...
-
4 portioner 500 g rivna morötter (ca 6 stycken) smör 4 msk vetemjöl 1,5 liter vatten 3 fiskbuljongtärningar 225 g räkost 2 dl crème...
-
Dag 1, kväll: 100 g rågsurdegsgrund 200 g vatten 250 g rågmjöl 175 g vetemjöl special 15 g honung 6 g salt Blanda samman alla in...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar