torsdag 14 juli 2011

Vetekaka med vaniljkräm

Detta recept kommer ifrån "Skärgårdsdrömmar och trädgårdskakor".

100 g jäst
225 g margarin
4 dl mjölk
3 ägg
1,5 liter vetemjöl

Fyllning 1:
5 dl vaniljkräm

Fyllning 2:
125 g smör eller margarin
2 dl florsocker
1,5 tsk vaniljsocker

Rör ut jästen i lite kalla mjölk.

Smält smöret och häll i resten av mjölken. Låt bli fingervarmt.

Häll den ljumma blandningen över jästen.

Tillsätt ägg, socker och vetemjöl och arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa ca 30 minuter.

Koka vaniljkrämen (av marsanpulver eller "egen"). Låt krämen svalna. Rör ihop alla ingredienser till fyllning 2.

Tag upp den färdigjästa degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Platta ut den ena delen i en smord och mjölad form och bred på vaniljkrämen.

Kavla ut den andra halvan av degen till en avlång platta, bred på fyllning 2 och rulla ihop degen till en längd. Skär skivor som en rulltårta och lägg skivorna på vaniljkrämen. Låt jäsa ca 30 minuter till. Pensla på ägg och strö på mandelflagor, hackad mandel eller/och pärlsocker. Grädda i ca 20 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg