torsdag 21 juli 2011

Krämig tomatsoppa


4 portioner

1 kilo tomater
1 hacka gul lök (120 g)
3 finhackade vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1/2 liter vatten (kanske lite mer mot slutet)
1 tärning höns- eller grönsaksbuljong
ca 2 msk tomatpuré
ca 1 rågad tsk salt + ca 1/2 tsk socker
lite svartpeppar
2 dl crème fraiche
färsk basilika
flingsalt

Dela tomaterna i halvor. Skär bort kvistfästena och hacka tomaterna grovt. Skala och hacka vitlök och lök.

Fräs lök + vitlök varsamt i olja 3-4 minuter utan att löken tar färg. Lägg ner tomaterna. Tillsätt vatten, buljong, tomatpuré, salt, socker och peppar. Koka upp. Sänk värmen och låt sakta puttra under lock ca 30 minuter.

Kör sedan med en stavmixer direkt ner i kastrullen. HIT kan man förbereda.

Hetta upp soppan, klicka i crème fraiche och rör ner ca 1 dl finstrimlad basilika. Smaka av med flingsalt och ev. liter mer socker. Servera med lite extra basilika över varje portion. På bilden är lite fetaost nersmulad i soppan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg