fredag 15 juli 2011

Surdegslimpor med dinkelmjöl

Om man vill ha nybakta surdegslimpor till frukost är detta ett alldeles utmärkt recept. Om man vill ha bröden klara till på kvällen så går det ju alldeles utmärkt att förskjuta bakningen ett halvt dygn. 


3 limpor

100 g vetesurdeg
50 g rågsurdeg
1 dl fint rågmjöl
4 dl siktat dinkelmjöl
3 dl ljummet vatten
_____________________

1 msk honung
220 g siktat dinkelmjöl
550 g vetemjöl special
1 msk salt

Dag 1 morgon/förmiddag:
Blanda alla ingredienser över strecken i en ganska så stor bunke. Plasta in bunken och låt stå i rumstemperatur över dagen.

Dag 1 kväll:
Häll surdegsblandningen + de övriga ingredienserna (utom saltet) i en assisten/degblandare och arbeta degen ca 8 minuter (5 minuter sakta, 3 minuter snabbt). Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare 2 minuter.

Häll över degen i en inoljad plastlåda med lock. Låt jäsa 2-3 timmar. Spänn degen efter 1 timme och sen 1 gång i halvtimman. (Spänn degen = för degens kanter mot mitten från alla sidor, "använd" våta händer). Häll sen upp degen på mjölat bakbord, dela den i 3 delar och lägg delarna i smorda sockerkaksformar (1,5 liter). Ställ formarna i kylskåpet över natten.

Dag 2 morgon:
Sätt ugnen på 275 grader och ta samtidigt ut limporna ur kylskåpet. När ugnen är varm sätts limporna in i ugnen tillsammans med ett rostfritt dl-mått med vatten, samtidigt sänks värmen till 250 grader. Baka 15 minuter. Sätt in en termometer i en av limporna och sänk samtidigt värmen till 200 grader. Baka tills innertemperaturen i limporna är 96 grader. Om man inte har bråttom med att få färdigt limporna går det lika bra att låta de stå och jäsa i rumstemperatur ett tag innan de bakas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg