Vi brukar alltid göra ett riktigt storbak i vedeldad bakugn när vi gör detta bröd, men det blir även gott när man bakar det i en vanlig ugn.
1 1/4 liter vatten
250 g smör eller margarin
2 tsk salt
2-3 dl socker
ca 2 kg vetemjöl (byt gärna ut ca 1/4 av vetemjölet mot rågsikt), tänk på att degen ska vara så lös som möjligt, brödet blir godast då.
3 pkt jäst
Smält smör och blanda med vatten. Låt bli fingervarmt. Smula ner jästen i en stor bunke/assistent och häll över smör/vatten-blandningen. Blanda i salt, socker och mjöl. Arbeta till en ganska så lös deg. Den ska precis börja släppa kanterna i bunken, det är bättre att degen är för kladdig än att den är för torr. OBS! Mjölmängden i receptet är mycket ungefärlig. Jag har nog aldrig kollat exakt hur mycket mjöl jag använder. Låt degen jäsa till dubbel storlek ca 1 timma.
Häll sedan upp degen på mjölat bakbord, dela den i 12 bitar och forma till 12 rund bullar som får jäsa en stund till (15-20 minuter). Kavla sedan ut "bullarna" till runda platta kakor. Kavla först med vanlig kavel, sedan med kruskavel. Avsluta med att nagga kakorna med t ex en gaffel och låt dem jäsa en stund igen 15-20 minuter). Baka kakorna i vedeldad ugn tills de fått fin färg eller baka dem i vanlig ugn i minst 250 grader i några minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar