onsdag 6 april 2011

Bakebröd

Detta bröd är en variant på sånt som många kallar för Hönökakor. Detta recept kommer dock ifrån grannön Öckerö och går inte på långa vägar att jämföras med det köpebröd som kallas Hönökaka.

Vi brukar alltid göra ett riktigt storbak i vedeldad bakugn när vi gör detta bröd, men det blir även gott när man bakar det i en vanlig ugn.






1 1/4 liter vatten
250 g smör eller margarin
2 tsk salt
2-3 dl socker
ca 2 kg vetemjöl (byt gärna ut ca 1/4 av vetemjölet mot rågsikt), tänk på att degen ska vara så lös som möjligt, brödet blir godast då.
3 pkt jäst

Smält smör och blanda med vatten. Låt bli fingervarmt. Smula ner jästen i en stor bunke/assistent och häll över smör/vatten-blandningen. Blanda i salt, socker och mjöl. Arbeta till en ganska så lös deg. Den ska precis börja släppa kanterna i bunken, det är bättre att degen är för kladdig än att den är för torr. OBS! Mjölmängden i receptet är mycket ungefärlig. Jag har nog aldrig kollat exakt hur mycket mjöl jag använder.  Låt degen jäsa till dubbel storlek ca 1 timma.

Häll sedan upp degen på mjölat bakbord, dela den i 12 bitar och forma till 12 rund bullar som får jäsa en stund till (15-20 minuter). Kavla sedan ut "bullarna" till runda platta kakor. Kavla först med vanlig kavel, sedan med kruskavel. Avsluta med att nagga kakorna med t ex en gaffel och låt dem jäsa en stund igen 15-20 minuter). Baka kakorna i vedeldad ugn tills de fått fin färg eller baka dem i vanlig ugn i minst 250 grader i några minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg