Tjälknöl var det mycket länge sedan jag gjorde men blev påmind av en kollega om hur enkelt det är. Jag har dock inte hittat något riktigt bra såsrecept till än, men det fungerade alldeles utmärkt att servera med potatisgratäng, sallad, kokta grönsaker och gelé.
1 djupfryst stek, typ fransyska eller vilt av något slag
Sätt ugnen på 90 grader. Sätt in steken i ugnen och låt den stå i ugnen tills innertemperaturen är mellan 65 och 70 grader (68 grader blev min stek och det blev alldeles lagom om man inte vill ha den mer än aningens rosa). Detta tar hela natten, tiden kan dock variera mycket beroende på hur stor steken är.
När steken var klar la jag den i en marinad och lät den ligga i den 1 dygn - enligt originalreceptet skulle den ligga i marinaden i 2 dygn - men den tiden hade jag inte denna gången.
Marinad:
1,5 dl soya
0,5 dl honung
0,5 dl rödvinsvinäger
4 vitlöksklyftor
1 tsk svartpeppar
Blanda ihop alla ingredienserna till marinaden. Lägg steken i dubbla platspåsar och häll över marinaden. ta ur så mycket luft som möjligt knyt till plastpåsarna. Lägg steken i kylskåp och vänd den någon gång ibland.
tisdag 12 april 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Populära inlägg
-
Om man förkokar kambenen blir de köttet mycket mört! Kan rekommenderas även om det tar lite tid. 4-5 portioner 2 kg kamben 6 lagerblad ...
-
Pajskal: 100 g smör 200 g digestive 2 msk strösocker Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret och mixa kexen vä...
-
Makrill är så gott! Speciellt med sötsur sås och färskpotatis till. makrill salt ströbröd Sås: 1 msk smör 2 - 4 msk hackad dill 1 ...
-
Idag när jag gjorde tomatsoppa blev jag väldigt sugen på nybakta frallor och började leta efter recept till snabbakade frallor. Hittade då d...
-
4 portioner 350 g okokt pasta 5 hg kassler 1/3 gurka 1 liten burk majs 1/2 fetaost 5 finstrimlade soltorkade tomater + 1...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar