fredag 1 april 2011
Glasstårta
Detta recept kommer från början ifrån Tinas Nyårsmeny 2003.
1 tårta räcker till ca 10 personer
2 st marängbottnar
5 dl jordgubbssorbet (vilken sort sorbet man använder är en smaksak, sist använde jag hallonsorbet)
2 liter vaniljglass
100 g krossad daim
Maräng:
4 st äggvitor
2 dl socker
rivet skal från 1 citron
Plasta en springform och lägg en marängbotten i botten. Ställ i frysen. Ta ut sorbeten ur förpackningen, skär i små kuber, frys in igen.
Vispa vaniljglassen mjuk och blanda i daim. Lägg hälften av vaniljglassen på marängbottnen, lägg på sorbet och resten av vaniljglassen. Lägg på en marängbotten som lock. Plasta in och ställ i frysen.
Marängen:
Koka upp ett vattenbad på spisen. Häll äggvitan, sockret och citronskalet i en skål som passar kastrullen. Vispa med elvisp tills sockret löst sig. Marängen får inte kännas kornig.
Ta skålen ur vattenbadet och fortsätt vispa till en maräng, ca 6 minuter. Bred ut marängen på den frysta glassen, plasta och sätt in i frysen. Allt detta kan göras dagen innan glassen ska serveras.
Sätt ugnen på 220 grader. Ta ut formen ur frysen och sätt in den så långt ner i ugnen som möjligt i 7-10 minuter. Marängen ska få en jämn gyllenbrun färg.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Populära inlägg
-
Om man förkokar kambenen blir de köttet mycket mört! Kan rekommenderas även om det tar lite tid. 4-5 portioner 2 kg kamben 6 lagerblad ...
-
Pajskal: 100 g smör 200 g digestive 2 msk strösocker Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret och mixa kexen vä...
-
Brukar köpa "snoddas" ibland när jag vill ha ett gott vitt bröd till fikat. Detta brödet blev precis som den snoddas som finns i ...
-
När Sigrid i årets mästerkockarna gjorde denna efterrätt tänkte jag att den måste jag testa någon gång - det såg så gott ut!!! Både marängbo...
-
4 portioner 500 g rivna morötter (ca 6 stycken) smör 4 msk vetemjöl 1,5 liter vatten 3 fiskbuljongtärningar 225 g räkost 2 dl crème...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar