fredag 17 juni 2011

Crème brûlée



6 portioner

1 vaniljstång
3,5 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
6 äggulor
3/4 dl strösocker

1 dl råsocker

Sätt ugnen på 100 grader. Häll mjölk och grädde i en kastrull. Snitta och skrapa ur vaniljstången och lägg ner även den i kastrullen. Låt koka upp och vispa under tiden ihop äggulor och strösocker.

Häll sedan gräddmjölken över äggblandningen under vispning. Sila smeten och fördela i portionsformar.

Ställ formarna i en långpanna eller en djup ungsfast form och häll kokande vatten i formen så att det når en bit upp på portionsformarna. Ställ in allt i ugnen och låt stå i ca 1 timme tills smeten har börjat stelna. Detta kan ta olika lång tid beroende på ugn. Man kan ev. behöva höga temperaturen något.

Ta ut formarna ur ugnen när brûléen stelnat. Låt kallna och stelna helt i kylen.

När det är dags att servera strös råsocker över brûléen. Bränn slutligen av sockeret med en gasolbrännare (eller ställ in formarna högst upp i ugnen på högsta värme med grillfunktionen på en kort stund - passa noga)

Brûléen går bra att variera genom att:
-lägga bär i botten av formen innan smeten hälls över,
-byta ut vaniljstången mot en kanelstång eller stött kardemumma,
-smälta 50 g choklad och blanda ner i grädd/mjölkblandningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg