fredag 17 juni 2011
Crème brûlée
6 portioner
1 vaniljstång
3,5 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
6 äggulor
3/4 dl strösocker
1 dl råsocker
Sätt ugnen på 100 grader. Häll mjölk och grädde i en kastrull. Snitta och skrapa ur vaniljstången och lägg ner även den i kastrullen. Låt koka upp och vispa under tiden ihop äggulor och strösocker.
Häll sedan gräddmjölken över äggblandningen under vispning. Sila smeten och fördela i portionsformar.
Ställ formarna i en långpanna eller en djup ungsfast form och häll kokande vatten i formen så att det når en bit upp på portionsformarna. Ställ in allt i ugnen och låt stå i ca 1 timme tills smeten har börjat stelna. Detta kan ta olika lång tid beroende på ugn. Man kan ev. behöva höga temperaturen något.
Ta ut formarna ur ugnen när brûléen stelnat. Låt kallna och stelna helt i kylen.
När det är dags att servera strös råsocker över brûléen. Bränn slutligen av sockeret med en gasolbrännare (eller ställ in formarna högst upp i ugnen på högsta värme med grillfunktionen på en kort stund - passa noga)
Brûléen går bra att variera genom att:
-lägga bär i botten av formen innan smeten hälls över,
-byta ut vaniljstången mot en kanelstång eller stött kardemumma,
-smälta 50 g choklad och blanda ner i grädd/mjölkblandningen.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Populära inlägg
-
Pajskal: 100 g smör 200 g digestive 2 msk strösocker Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret och mixa kexen vä...
-
Om man förkokar kambenen blir de köttet mycket mört! Kan rekommenderas även om det tar lite tid. 4-5 portioner 2 kg kamben 6 lagerblad ...
-
Denna sås passar riktigt bra till stekt och grillat kött. T o m mina barn tycker att den är god. Enklare såsrecept får man leta efter... 4...
-
Jag gör inte rulltårta så ofta av någon anledning (har gjort misslyckade alltför många gånger), men denna är helt klart en favorit. Den är ...
-
6 portioner Pajdeg: 125 g smör 3 dl vetemjöl 2 msk kallt vatten Fyllning: ca 6 hg fläskfilé smör att steka köttet i salt och p...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar