måndag 13 juni 2011

Vaniljbullar

ca 50 stycken

50 g jäst
2 hg smör
4 dl gräddmjölk
1 dl socker
1 krm salt
1 krm hjorthornssalt
1 ägg
13-14 dl vetemjöl

Fyllning:
3 dl fast vaniljkräm (+ ev. lite sylt)

Pensling:
smör
strösocker

Smält fettet och häll över mjölken. Låt degspadet bli knappt fingervarmt. Smula sönder jästen. Häll lite degspad över så att den löser sig. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta till en smidig deg som hälls upp på mjölat bakbord.

Dela degen i ett par bitar och kavla ut varje del till en tunn rektangel. Sporra ut fyrkanter (6 gånger 6 cm). Lägg en klick vaniljkräm (+ ev. lite sylt) på varje fyrkant och nyp ihop ordentligt. Lägg bullarna på en bakplåtspappersklädd plåt med den släta sidan uppåt. Låt jäsa i 1 - 1,5 timme.

Baka bullarna i 225 grader, 8-10 minuter eller tills de fått fin färg.

Pensla bullarna med smält smör och doppa dem i strösocker när de ska ätas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg