onsdag 1 juni 2011

Polsk limpa

En stor jättelimpa blir detta! Den passar bra att servera som tillbehör till en middag eller soppa. Limpan är allra godast nybakad. Tänk på att det tar ca 6 timmar från det att man rör ihop den första degen tills dess att limpan är klar.

50 g jäst
3 dl vatten
6 dl vetemjöl
3/4 msk kummin

Arbeta ihop detta och låt jäsa i 1 timme.

Till andra jäsningen:
2 dl vatten
2 msk olja
1-2 tsk salt
6-8 dl vetemjöl

Tillsätt dessa ingredienser och arbeta allt till en smidig deg (gärna i assistenten). Låt jäsa i 1-2 timmar.

Häll upp degen på mjölat bakbord och forma till en limpa. Jäs i minst 1 timme.

Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in ett rostfritt decilitermått med vatten i botten av ugnen, gör några snitt i limpan, pensla den med vatten och sätt in den i ugnen. Sänk värmen till 200 grader. Baka ca 50 minuter. Låt svalna utan bakduk.

2 kommentarer:

  1. Hade tappat bort receptet på denna underbara limpa från Allt om mat 1980-talet. Vilken välsignelse att jag hittade det hos dig

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så roligt att höra! Jag har inte bakat detta bröd på jättelänge. Det var min mamma som bakade detta när jag var liten. Så hon har antagligen tittat receptet på samma ställe som du!!

      Radera

Populära inlägg