fredag 17 juni 2011

Smörkola

Godis kan ju vara trevligt att göra även om det inte är jul. Leilas smörkola är en riktigt favorit!

ca 50 stycken
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker

Apelsinkola:
rivet skal av 2 apelsiner
rivet skal av 1 citron

Chokladkola:
2 msk kakao

Limekola:
rivet skal av 2 lime

Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull.

Rör ner vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker och låt koka ca 15-30 minuter. Rör om då och då.

Gör ett kulprov för att veta när smeten är färdig. Rör ner valfri smaksättning eller låt kolan vara naturell. Häll upp kolan på en oljad plåt och låt svalna.

Klipp i bitar och slå in kolan i smörpapper, förvara kallt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg