tisdag 7 juni 2011

Räk- och avokadotårta med ishavsrom

Detta är en riktigt favorit. God som förrätt tillsammans med lite sallad, men passar lika bra på en buffé.
Receptet kommer ifrån Tina Nordström, vet dock inte ifrån vilken av hennes böcker. Tårtan går alldeles utmärkt att göra dagen innan den ska serveras.

Räcker till ca 8 personer.

6 skivor färskt vitt bröd
1 dl persilja
1 dl dill
75 g smält smör

200 g färska, skalade räkor
1 rödlök
2 avokado
3 1/2 gelatinblad
skal och saft ifrån 1 citron
2,5 dl crème fraiche
3 dl gräddfil
salt och vitpeppar

2 dl ishavsrom

Skär bort kanterna på brödet. Plocka persilja och dill och mixa det tillsammans med brödet i en matberedare. Tillsätt smöret och mixa till en "deg".  Lägg bakplåtspapper i botten på en pajform med löstagbara kanter. Häll ut brödmassan i pajformen och platta till.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten tills de är helt mjuka. Lägg bladen i en kastrull och värm försiktigt. Häll i 1/2 dl crème fraiche och rör ihop. Ställ kastrullen åt sidan när gelatinbladen lösts upp. Låt svalna något.

Finhacka rödlöken och hacka avokadon. Blanda räkor, lök och avokado. Blanda i resten av crème fraichen och grädden. Riv citronen, häll i skal och saft. Smaksätt med salt och peppar.

Blanda ner en sked av räkröran i gelatinblandningen för temperaturutjämning. Häll därefter gelatinblandningen i räkröran och rör om.

Lägg fyllningen i pajformen, plasta väl och ställ i kylen.

Vid servering:
Ta bort kanterna på pajformen och bred ut rommen på tårtan. Garnera med något som ser trevligt ut, t ex några räkor, cocktailtomater, dill, citronskivor eller något annat gott. Servera gärna med lite sallad som blandats med olivolja och vinäger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg