Tycker egentligen inte att detta är den allra godaste potatisgratängen, men om man vill kunna förbereda maten i riktigt god tid är den ett mycket bra alternativ. Den ska/kan t o m göras dagen innan den ska ätas.
6 personer
1,5 kg potatis
3 dl vispgrädde
6 dl mjölk
2 msk finhackad vitlök
1 msk salt
0,5 tsk grovmalen svartpeppar
2-3 dl riven ost
Dagen före kalaset: Skala potatisen. Skär den tunt på matberedarens fina skiva. Värm grädde, mjölk, vitlök, salt och peppar i en rymlig kastrull. Lägg i potatisen. Koka på svag värme tills potatisen blivit mjuk, 25-35 minuter. Rör då och då. Häll potatisblandningen i en ugnssäker form. Låt svalna. Täck med plastfolie och ställ in i kylen.
1 timma innan servering: Sätt ugnen på 175 grader. Strö över osten och gratinera i 35-40 minuter.
onsdag 1 juni 2011
Fransk potatisgratäng
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Populära inlägg
-
Om man förkokar kambenen blir de köttet mycket mört! Kan rekommenderas även om det tar lite tid. 4-5 portioner 2 kg kamben 6 lagerblad ...
-
Pajskal: 100 g smör 200 g digestive 2 msk strösocker Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret och mixa kexen vä...
-
Makrill är så gott! Speciellt med sötsur sås och färskpotatis till. makrill salt ströbröd Sås: 1 msk smör 2 - 4 msk hackad dill 1 ...
-
God, enkel och krämig pastasallad som kan/ska göras i god tid innan man ska äta den. Passar bra till kött och kyckling. 12 personer 1 lit...
-
5 dl vita vinbär 1 dl vatten 100 g smör 2 ägg 2 dl socker Koka vinbär med vatten. Mosa lite i vinbären så att saften kommer ut ord...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar