onsdag 1 juni 2011

Fransk potatisgratäng

Tycker egentligen inte att detta är den allra godaste potatisgratängen, men om man vill kunna förbereda maten i riktigt god tid är den ett mycket bra alternativ. Den ska/kan t o m göras dagen innan den ska ätas.

6 personer

1,5 kg potatis
3 dl vispgrädde
6 dl mjölk
2 msk finhackad vitlök
1 msk salt
0,5 tsk grovmalen svartpeppar
2-3 dl riven ost

Dagen före kalaset: Skala potatisen. Skär den tunt på matberedarens fina skiva. Värm grädde, mjölk, vitlök, salt och peppar i en rymlig kastrull. Lägg i potatisen. Koka på svag värme tills potatisen blivit mjuk, 25-35 minuter. Rör då och då.  Häll potatisblandningen i en ugnssäker form. Låt svalna. Täck med plastfolie och ställ in i kylen.

1 timma innan servering: Sätt ugnen på 175 grader. Strö över osten och gratinera i 35-40 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg