70 g äggvita
30 g strösocker
70 g florsocker
90 g mandelmjöl
90 g florsocker
ev. hushållsfärg
Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa äggvitan till fast skum. Vispa ner strösocker + den mindre mängden florsocker och vispa i 2 minuter.
Rör ner resten av florsockret och mandelmjöl med en slickepott. Blanda till marängen börjar bli lite lös.
Tillsätt ev. den färg du vill ha.
Spritsa ut smeten på bakplåtspapper, ca 3 cm i diameter. Låt stå i 40-60 minuter för att torka lite innan macaronen gräddas i 12 minuter.
Förslag olika fyllningar
Grundrecept smörkräm
100 g mjukt smör
1,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 äggula
några droppar hushållsfärg
Hallontryffel
180 g vit choklad
1 dl grädde
saften från 3 dl frusna hallon (ca 0,75 dl saft)
lite röd färg
180 g vit choklad
1 dl grädde
saften från 3 dl frusna hallon (ca 0,75 dl saft)
lite röd färg
Pressa hallonen genom en sil. Koka upp grädden och smält ner chokladen den. Låt svalna något och tillsätt hallonsaften samt lite röd karamellfärg.
Passionsfruktstryffel
180 g vit choklad
1 dl grädde
saften från 4-5 passionsfrukter (sila saften genom en finmaskig sil)
några droppar pressad lime
lite gul färg
Koka upp grädden i en kastrull. Bryt chokladen i bitar och rör ner i grädden. Rör till en slät smet. Rör ner passionsfruktsaft + lime eller hallonsaft. Ställ smeten kallt till den går att spritsa.
Spritsa tryffeln på hälften av macaronerna och lägg ihop dem två och två. Låt gärna stå något dygn i kylen innan servering.
Salt kolakräm:
85 g smör i tärningar
100 g socker
1,5 dl grädde
1 nypa havssalt
Smält sockret i kastrullen tills det blir brunt.
Ta av kastrullen från plattan och lägg i smöret. Vispa tills det går ihop till en kräm.
Värm grädden i en annan kastrull. Häll den "kokande" grädden lite pö om pö i krämen och tillsätt saltet. Låt allt koka upp igen och koka till 110 grader.
Ställ i kylen för att svalna.
Hallonkräm:
80 g frysta hallon
saften från 1/2 citron
0,5 dl strösocker
1 ägg
1 äggula
50 g smör
100 g rumstempererat smör
Gör hallonpuré genom att sila hallonen.
Värm hallonpuré och citronsaft i en kastrull. Tillsätt socker och koka upp.
Blanda i ägg och äggula och sjud till första bubblan, rör hela tiden i botten. Tillsätt 50 g smör och vispa ihop ordentligt. Häll i en lufttät burk eller plasta in ordentligt och låt stå i kylen minst 4 timmar.
Vispa hallonkrämen med 100 g smör med en elvisp. Det kommer att skära sig först men gå ihop igen när krämen börjar bli varm.
Citronsmörkräm:
100 g smör
130 g florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk grädde
1,5 msk färskpressad citron
rivet skal av 1 citron
Vispa ihop allt ordentligt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar