lördag 8 oktober 2022

Limecheesecake med gelatin

1 tårta, ca 20 cm i diameter, ca 10 portioner

Botten:
150 g digestivekex
75 g smält smör
2 msk strösocker (kan uteslutas)

Fyllning: 
4 gelatinblad
4 hg rumsvarm philadelfiasost
250 g rumsvarm kesella (10%)
1 dl rumsvarm creme fraiche (34%)
1 vaniljstång
2 dl florsocker
rivet skal från 2 limefrukter
saft från 1 lime (ca 1 msk)
1 dl grädde

Hallongelé:
6 msk hallonpuré
75 g sockerlag gjord på 1 dl vatten och 2 delar socker
1 gelatinblad


Botten: 
Mixa digestivkexen fint. Smält smöret och blanda med kex och socker. 

Klä en springform med bakplåtspapper i botten. Klä ev. formens innerkant med hård plastfilm för att få extra fina kanter. 

Tryck ut smulorna i formen och sätt formen i frysen. 

Fyllning: 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten minst 10 minuter. 

Blanda philadelfiaost, kesella, creme fraiche, urskrapad vaniljstång, florsocker, limeskal och limesaft på låg hastighet med en elvisp. 

Lägg lite av fyllningen i en kastrull. Krama ur gelatinbladen och vänd ner. Värm upp under omrörning tills bladen smält. Vänd ner i resterande fyllning. 

Vispa grädden mycket lätt och vänd ner den i fyllningen. Ta fram botten från frysen och häll över färskostfyllningen. Sätt i kylen. 

Hallongelé: 
Lägg gelatinbladet i kallt vatten i 10 minuter. 

Smält gelatinbladet försiktigt i en kastrull tillsammans med sockerlagen och hallonpurén. Låt svalna i rumstemperatur. 

Hallonpuré: mixa hallon och pressa genom en finmaskig sil. Använd vätskan och släng kärnorna. 225 g frysta hallon = 1 dl hallonpuré. 

När cheescaken satt sig i kylen 1,5 timma, hälls hallongelén över försiktigt. Låt stå ytterligare ett par timmar i kylen. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg