1 tårta, ca 20 cm i diameter, ca 10 portioner
Botten:
150 g digestivekex
75 g smält smör
2 msk strösocker (kan uteslutas)
Fyllning:
4 gelatinblad
4 hg rumsvarm philadelfiasost
250 g rumsvarm kesella (10%)
1 dl rumsvarm creme fraiche (34%)
1 vaniljstång
2 dl florsocker
rivet skal från 2 limefrukter
saft från 1 lime (ca 1 msk)
1 dl grädde
Hallongelé:
6 msk hallonpuré
75 g sockerlag gjord på 1 dl vatten och 2 delar socker
1 gelatinblad
Botten:
Mixa digestivkexen fint. Smält smöret och blanda med kex och socker.
Klä en springform med bakplåtspapper i botten. Klä ev. formens innerkant med hård plastfilm för att få extra fina kanter.
Tryck ut smulorna i formen och sätt formen i frysen.
Fyllning:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten minst 10 minuter.
Blanda philadelfiaost, kesella, creme fraiche, urskrapad vaniljstång, florsocker, limeskal och limesaft på låg hastighet med en elvisp.
Lägg lite av fyllningen i en kastrull. Krama ur gelatinbladen och vänd ner. Värm upp under omrörning tills bladen smält. Vänd ner i resterande fyllning.
Vispa grädden mycket lätt och vänd ner den i fyllningen. Ta fram botten från frysen och häll över färskostfyllningen. Sätt i kylen.
Hallongelé:
Lägg gelatinbladet i kallt vatten i 10 minuter.
Smält gelatinbladet försiktigt i en kastrull tillsammans med sockerlagen och hallonpurén. Låt svalna i rumstemperatur.
Hallonpuré: mixa hallon och pressa genom en finmaskig sil. Använd vätskan och släng kärnorna. 225 g frysta hallon = 1 dl hallonpuré.
När cheescaken satt sig i kylen 1,5 timma, hälls hallongelén över försiktigt. Låt stå ytterligare ett par timmar i kylen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar