lördag 8 oktober 2022

Citronkladdkakemuffins med hallonmousse

 

Dessa små bakelser gjorde jag till min sons student istället för en stor tårta.

Kladdiga citronmuffins, 12 stycken
100 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
2 msk färskpressad citron
2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader och placera ut 12 muffinsformar i en muffinsplåt. 

Smält smöret i en kastrull på låg värma och låt svalna något. Tillsätt resterande ingredienser och rör ihop till en slät smet. 

Fördela smeten formarna och grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Tag ut och låt svalna liten innan du trycker till lite i mitten av muffinsen med exempelvis ett msk-mått, så att det blir en liten grop i muffinsen. Låt svalna helt. 

Hallonmousse till 24 bakelser
375 g frysta hallon
1,5 dl vatten
saft från 1 citron
2,5 tsk gelatinpulver 
4,5 dl vispgrädde
1,5 dl florsocker

Koka upp frysta hallon, vatten och citronsaft i en kastrull tills hallonen löst upp sig helt. Sila hallonmoset för att få bort kärnorna. Tillsätt gelatinpulver och värm lite så att du ser att gelatinet löser upp sig. 

Häll över i en skål och låt svalna och tjockna till sig. Det ska bli som en tjock men mjuk puré. 

Vispa upp grädden ganska så löst. Tillsätt hallonmoset och vispa lite till. 

Tillsätt florsockret och vänd försiktig med en slickepott tills du får en jämn mousse. Lägg lite mousse på citronmuffinsen och ställ kallt i minst två timmar. 

Det går bra att göra dessa i god tid och förvara i frysen. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg