2 stora limpor
Skållning:
2 dl hela linfrön
2 dl havrekli
2 dl solrosfrön
4 dl grovt rågmjöl
4 tsk salt
2 msk honung eller socker
10 dl kokhett vatten
Degen:
4 tsk torrjäst eller 50 g färsk jäst
2 dl ljummet vatten
ca 12-14 dl vetemjöl special
Blanda allt till skållningen i en stor bunke - gärna i en assistent. Rör ihop ordentligt och låt stå 2-4 timmar tills skållningen är fingervarm.
Blanda ut jästen i det ljumna vattnet. Häll ner jästblandningen i "skållningen". Arbeta ihop tillsammans med vetemjölet. Knåda en bra stund. Låt jästa 1 timma under bakduk.
Häll upp degen på mjölad bakbord och dela i två delar. Forma till två limpor och lägg i formar smorda med lite smör. Låt jäsa ytterligare minst 1 timme i rumstemperatur eller över natten i kylen.
Värm ugnen till 225 grader. Sätt in brödet i ugnen och sänk temperaturen till 200 grader. Baka brödet i 35-40 minuter. Kolla gärna innertemperaturen på brödet - den ska vara 97-98 grader. Sänk ev. temperaturen ytterligare till 175 grader om du märker att brödet börjar få för mycket färg eller lägg över en bit folie.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar