lördag 8 oktober 2022

Kanelbullar (bästa)

30 bullar

Fyllning: 
150 g rumsvarmt smör
1 dl farinsocker
5 tsk kanel
2 tsk majsstärkelse

Bulldeg: 
50 g jäst
5 dl mjölk
2 tsk kardemumma
250 g smör
2 dl strösocker
1 kg vetemjöl (ca 16 dl)
1 tsk salt

1 ägg, 1 nypa salt och en sätt vatten till pensling

pärlsocker till garnering

Sockerlag: 
2 dl vatten
2 dl strösocker

Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen till en jämn smet. 

Smula jästen i en bunke och tillsätt fingervarm mjölk. Blanda tills jästen lösts upp helt. 

Tillsätt kardemumma, smör delat bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg, tillsätt saltet och mer mjöl efter behov. 

Knåda i minst 10 minuter i maskin. Låt vila i 10 minuter. 

Ta upp degen på mjölat bakbord och kavlat en stor rektangel, ca 30x60 cm. 

Bred ut fyllning över hela rektangel och vik på mitten längs med långsidan. Kavla lite lätt så att degen blir jämn utan luftbubblor. 

Skär 1 cm tunna remsor längs med kortsidan av den vikta rektangeln och snurra ihop till bullknutar. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa 2-3 timmar. 

Sätt ugnen på 200 grader. 

Vispa ihop ägg, salt och lite vatten till pensling och pensla bullarna. Garnera med pärlsocker och grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. 

Koka ihop vatten och strösocker i en kastrull till sockret löst upp sig. Pensla bullarna med sockerlagen så fort de kommit ut ur ugnen. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg