lördag 8 oktober 2022

Bakad limecheesecake

14-16 bitar

Kakbotten:
300 g digestivekexliknande
150 g smör

Fyllning: 
8 hg philadelfiaost
5 ägg
2,5-3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 msk mjöl
2 msk limejuice från en färsk lime

Topping: 
2 dl crème fraiche (34%)
0,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Värm ugnen på 175 grader. Klä botten av en springform, 25 cm, med bakplåtspapper. Mixa kexen i en mixer och tillsätt smält smör. Blanda ihop ordentligt. 

Tryck ut smulorna i botten och lite upp på kanterna av formen. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter. 

Fyllning: 
Låt gärna osten stå i rumstemperatur en stund innan den ska användas så att det blir lättare att vispa den. Lägg färskost, vaniljsocker, socker och limejuice i en bunke. Mixa osten slät med elvisp i ett par minuter. Se till att det inte finns några klumpar i smeten och vispa inte på för hög hastighet eftersom man inte ska få in luftbubblor i smeten. 

När smeten är slät tillsätter du ett ägg i taget och vispa några sekunder mellan varje ägg. Vispa långsamt till smeten är slät. Tillsätt mjöl och vispa lite till. 

Häll smeten i formen och sänk temperaturen till 150 grader. Baka mitt i ugnen i ca 50-55 minuter tills kakan har stelnat men fortfarande är lite dallrig i konsistensen. Stäng av värmen och öppna ugnsluckan, låt kakan svalna i ugnen i 1 timma utan att du stänger luckan. Ta ut från ugnen och låt kallna helt i rumstemperatur. 

Topping: 
Blanda alla ingredienser till toppingen. Bred jämnt över den kalla cheesecake. Täck kakan och låt stelna i kylen i minst 4 timmar, gärna över natten. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg