lördag 8 oktober 2022

Morotstårta

10-12 bitar

Tårtbotten: 
6 dl finrivna morötter
1 dl brunt farinsocker
2 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk kardemumma
4 ägg
4 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2,5 dl neutral olja

Fyllning: 
4 hg färskost typ philadelfiaost
2 hg mjukt smör
2 hg vit choklad (kan uteslutas)
2 dl florsocker

Dekoration: 
fint rivet skal från 2 limefrukter

Sätt ugen på 150 grader och fodra en springform, 23 cm i diameter, med bakplåtspapper. 

Riv morötterna fint och blanda ihop med farinsocker, kanel, ingefära och kardemumma i en skål. Ställ åt sidan. 

Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp. Tillsätt morötterna och vänd ihop till en jämn smet. 

Sikta ner vetemjöl, vaniljsocker, bikarbonat, bakpulver och salt. Vänd ihop till en jämn smet med slickepott, vispa ej. 

Häll upp smeten i formen och grädda i nedre delan av ugnen i 45-60 minuter eller tills tårtbotten är helt genomgräddad. Låt svalna helt och dela sen i tre delar. 

Frosting: 
Grovhacka den vita chokladen och lägg i en värmetålig skål. Smält över ett vattenbad eller i micro. Låt svalna. 

Vispa ihop färskost och smör med elvisp. Tillsätt den smälta, avsvalnade chokladen och vispa lite till. 

Sikta ner florsocker och vänd försiktigt ihop till en jämn frosting med slickepott. 

Fyll din tårta med frostingen och dekorera med rivet limeskal. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg