fredag 7 oktober 2022

Vi chokladmoussetårta med passionsfruktspannacotta



1 tårta 20 cm i diameter

Tårtbotten: 
finrivet skal av 2 citroner + 0,75 dl saft
150 g smör
3 ägg
2,5 dl socker 
150 g mjöl
2 tsk vaniljsocker

Passionsfruktspannacotta:
3 gelatinblad
250 g grädde
250 g passionsfruktspuré (använde fryst mango som jag tinade och pressade genom en sil)
1 dl socker

Vit chokladmousse:
150 g vit choklad
0,5 msk smör
2 äggulor
3 dl vispgrädde
1,5 gelatinblad

Botten: 
Smält smöret och rör ner sockret. Tillsätt citronsaft och skal. Rör ner mjöl och vaniljsocker och tillsätt till sist äggen. Blanda till en jämn smet. Sätt ett bakplåtspapper i botten av en form och smörj sidorna och bröa med kokosflingor. Häll smeten i formen och grädda i 160 grader i ca 20-25 minuter. Den ska vara lite rörlig i mitten. Låt kallna över natten i kylen. 

Pannacotta:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 minuter. Koka upp grädde, socker och puré. Ta från värmen och rör ner de urkramade gelatinbladet. Häll upp ett lagom tjockt lager i en form, ca 18 cm i diameter. Låt stelna och frys sedan som en puck. Häll resterande pannacotta i en bunke och låt stelna. Vispa sedan upp det och spritsa på tårtan. 

Mousse: 
Ta fram grädden ca 30 minuter före du börjar. Lägg gelatinet i kallt vatten ca 10 minuter. Koka upp 1 dl grädde. Smält choklad och smör i en bunke över en kastrull med varmt vatten. Krama ur gelatinet och lägg i den uppkokta grädden, rör om ordentligt. Rör sedan ner grädden med gelatinet i chokladen och blanda till en jämn smet. Tillsätt äggulorna, rör om så att det blandas väl. Vispa resterande grädde löst och blanda i lite grädde i chokladblandningen och rör om. Rör sedan ner resten av grädden med en slickepott. 

Montering: 
Placera citronkladdkakan i en form som är 20 cm med tårtplast runt kanterna. Häll lite mousse över botten. Placera sedan den frysta passionsfruktpannacottan i mitten och häll över resten av moussen. Ställ kallt en stund och sedan i frys. Ta fram kvällen innan serveringen och låt tina långsamt i kylen. Dekorera med resterande passionsfruktspannacotta, färsk passionsfrukt och exempelvis färska jordgubbar. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg