lördag 8 oktober 2022

Risotto med svamp och chiliflakes

190 g arboriris
2 schalottenlökar
2 hg champinjoner
0,5 liter varm grönsaksbuljong
lite chiliflakes
0,75 dl grädde
2 dl vitt matlagningsvis
olivolja att fräsa lök och ris i
2 dl riven parmesanost
flingsalt och svartpeppar

Skölj champinjonerna och ta bort foten. Skiva dem och lägg i en skål. 

Mät upp riset, hacka löken och förbered buljongen. 

Värm upp en tjockbottnad större kastrull och häll i 1,5 msk olivolja och låt bli varmt. Lägg i scharlottenlöken och rör om så att den blir jämnvarm. Häll i riset strax därpå och fortsätt röra ordentligt. Tillsätt lite chiliflakes. Häll på 1 dl vin och fortsätt röra. Det får inte bränna i botten på kastrullen.

Fortsätt ösa på buljong lite i taget och rör om, det får aldrig koka torrt. Häll i 1/2 dl grädde och fortsätt röra om. 

Efter ca en kvart tillsätts champinjonerna och mer vin. När man ser att det börjar likna en färdig risotto och konsistensen på riset börjar bli bra tillsätts den sista skvätten grädde och parmesanosten. Smaka av med flingsalt och peppar. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg