tisdag 3 maj 2011

Fiskgratäng med räkor


2-3 personer

Denna rätt kan bli hur lyxig eller hur vardaglig som helst - vilket det blir avgörs till stor del av vilka råvaror man använder. Om man strör över riktigt många färska räkor vid serveringen samt använder hemmagjort mos blir rätten riktigt lyxig. Vill man göra den enklare och snabbare så fungerar det med pulvermos och färdigskalade räkor också - det blir också gott - men det går inte att jämföra med den andra varianten.

4 hg fisk i frysta tärningar (torsk, lax, sej eller någon annan fisk du tycker om, blanda gärna olika sorter, de finns "Finduspaket" med blandad fisk att köpa om man vill göra det enkel för sig)
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
150 g skalade räkor (knappt 0,5 kg oskalade)
potatismos till 3 personer
1 äggula

Sås:
ca 1 dl fiskspad
3 dl mjölk
2 msk vetemjöl
1 msk hummerfond
1/2 tsk salt
2 krm vitpeppar
2 msk dill

Lägg de frysta fisktärningarna i en smord, ugnssäker form. Salta och peppra fisken. Tillaga i mikron på full effekt i ca 3 minuter till fisken är halvtinad.

Häll fiskspadet från formen i en kastrull tillsammans med mjölk och vetemjöl. Vispa och koka upp under omrörning. Tillsätt hummerfond, salt och peppar. Smaksätt med dill. Använd gärna lite grädde i stället för mjölk i såsen, då blir det ändå godare......

Gör potatismos och blanda ner 1 äggula i moset. Klicka eller spritsa ut moset runt kanterna på en form. Lägg fisken i mitten och häll över såsen. Gratinera i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Strö över räkorna. Servera med sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg