söndag 29 maj 2011

Helstekt oxfilé med getostsallad och färska bär

8 personer

1,6 kg oxfilé
3 msk olivolja
flingsalt
svartpeppar
skalet av 1 citron
3 vitlöksklyftor
4 kvistar färsk rosmarin
smör till stekning

Getostsallad:
2 påsar ruccolasallad
2 påsar babyspenat
5 hg chèvreost
2 askar färska hallon (jag har använt bär som varit frusna, det fungerar med - det blir bara lite "kletigare")
2 askar färska blåbär
150 g valnötter
2 msk flytande honung
3 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
flingsalt
svartpeppar

Sätt ugnen på 70 grader.

Riv skalet på citronen så att bara det yttersta gula kommer med. Gnid in köttet med lite olivolja, flingsalt, svartpeppar och det rivna citronskalet. Finhacka vitlöken och rosmarinen och gnid in i köttet. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn filén.

Lägg filén i en ugnsfast form och sätt en stektermometer i köttet. Stek filén i ugnen till önskad temperatur, ca 55-65 grader för rosa kött och 65-80 grader för genomstekt.

Låt köttet vila i minst fem minuter innan du skivar upp det. Servera köttet i skivor och krydda snittytan med flingsalt och svartpeppar.

Getostsallad:
Varva ruccola och spenat på ett stort fat. Skär bort kanterna på getosten och smula den över salladen, strö över bär och valnötter. Ringla över honung, olivolja och lite balsamvinäger, krydda med salt och peppar.

T ex ugnsrostad potatis eller potatisgratäng passar bra till, om man vill ha något mera till köttet än "bara" sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg