onsdag 25 maj 2011

Limepaj med maräng

Av någon konstig anledning är detta recept skrivet för en form som är 12 cm i diameter. Om man vill göra pajen i en stor form behöver man multiplicera receptet med 3.

Pajdeg:
1,5 dl vetemjöl
1 nypa salt
1 nypa bakpulver
3/4 dl socker
50 g smör

Limekräm:
2 dl vatten
3/4 dl pressad lime
rivet skal av 2 limefrukter
2 dl socker
0,5 dl maizena
2 äggulor
1/2 msk smör

Maräng:
2 äggvitor
3/4 dl socker
florsocker

Blanda de torra ingredienserna till pajdegen. Finfördela smöret i mjölblandningen och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant ca 12 cm i diameter. Förgrädda i 225 grader, 10 minuter.

Blanda vatten, limesaft och limeskal, socker och maizena i en tjockbottnad kastrull och koka upp under kraftig vispning. Ta kastrullen från värmen och vispa ner en äggula i taget. Sjud krämen under vispning tills den tjocknar. Vispa ner smöret. Låt krämen kallna.

Vispa äggvitorna till hårt skum och tillsätt sockret, lite i taget, mot slutet av vispningen.

Fyll pajskalet med krämen. Bred marängmassan över och grädda i 150 grader, 8-10 minuter, tills marängen fått färg. Sikta florsocker över när pajen svalnat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg